Ferdiggjøring

I Norge er det en overkapasitet av grafisk produksjon. Og det kan være vanskelig, uoversiktlig og til tider dramatisk hvis du gjør et galt valg. I underskogen av grafisk ferdiggjøring vet vi hvilke leverandører som gjør hva. I vår heldigitale hverdag er det fremdeles noen som håndhever gode håndtverkstradisjoner og setter faget i førersetet.

Om du skal ha et omslag i ponnyhår eller kasjert i velour. Visittkort med reliefflakk eller bronsefolie.
Eller en årsrapport med selvlysende tekst.

Det er nesten ingen grenser for hva vi kan gjøre med ferdiggjøring av trykksaker. Vi har prøver og kataloger på ting du ikke trodde var mulig. Å pimpe opp en trykksak må heller ikke nødvendigvis spise hele budsjettet.

Rill/fals

Papir kan sprekke når det falses. Ved å rille papiret forhindrer vi dette. Det er som regel en maskinell operasjon, men ved enkelte produksjoner og opplag utfører vi god gammeldags håndverk og riller og falser for hånd.

Tommelfingerregel er at vi riller papir fra 200 gram og oppover i gramvekt. Under dette så holder det som regel med ren fals. Vil du ha flat rygg uten å limfrese bruker vi en teknikk som heter squarefold. Flatt er fint!

Limfresing

Trykksaker som har et omfang (ryggbredde) på over 2,5 mm kan limfreses. Limfres brukes som regel på trykksaker som er omfangsrike og skal ha en bred, firkantet rygg. Limfreste kataloger får et penere sluttresultat enn vanlig ryggstift – og vil ikke sprike.

Lakk/ferniss/folie

De fleste forbinder lakk med en blank overflate. Dette stemmer heldigvis ikke. Det finnes lakk med farger, taktile overflater og gøyale effekter som glitter ol. De fleste papirer kan lakkes, men ubestrøkne kvaliteter krever flere gjennomkjøringer da lakken trekker ned i papiret. Dette kan for eksempel føre til mispass ved spotlakk.

Ferniss er en klar trykkfarge som brukes for det meste til å hindre smitte og fingermerker. Ferniss er per definisjon usynlig.

PP-folie brukes på trykksaker for å gi en beskyttende overflate. Kommer i ulike varianter og kvaliteter.

Preg/folie/stans

Preg:
Preg er gøy! Det er en teknikk som benyttes for å skape et mønster i papir, stoff eller skinn. De fleste papirtyper kan preges. Det finnes ulike pregetyper for ulike effekter. Preging blir gjort med en klisjé – som regel laget i plast eller sink. For virkelig tredimensjonale preg brukes en messinggravyre. Det er papirets beskaffenhet som setter premisser på pregekvalitet.

Folietrykk:
Ønsker du en metallisk effekt er folietrykk tingen. Folie kommer i et stort spekter av farger, mønstre og effekter. Det finnes blank og matt folie. Vi kan folietrykke på de fleste papirtyper og kasjeringsstoff til f.eks. bøker. Folie påføres i spesialmaskiner med klisje, varme og press.

Stans:
Kan det trykkes, kan det stanses! Stans er en mekanisk skjæring etter et stanseriss. Metallblader blir montert på en ramme for skjæring i papir. Vi har sirkelstanser i de fleste formater. Passer ikke disse, spesiallager vi til akkurat ditt behov. Og husk - Alt må ikke være firkantet! Vi kan hjørneavrunde en brosjyre eller visittkort slik at trykksaken får runde, deilige former.

I tillegg har vi spesialmaskiner som kan skjære ut de fleste former og figurer med et skjærehjul eller laser.

Kjekt å vite

- Lakking på ubestrøket papir må lakkes minst to ganger for å gi effekt.
- Setter vi til litt varme på pregeklisjeen vil preget på noen kvaliteter bli sterkere.
- Blank folie på matt papir blir ikke like blank som om man kjører på et bestrøket papir.
- Vi har ulike standardstanser i de fleste diameter. Spør før du lager høl!