Farger og profiler

Har du hørt om ROGGBIF? I barneskolen pugget vi farger og antallet i regnbuen. Svaret var syv; RødOransjeGulGrønnBlåIndigoFiolett – Roggbif! I vår verden så finnes det uendelig mange flere. Heldigvis har vi tre referanser som kan styre fargehverdagen vår – CMYK, PMS og RGB. (Så er det noe som heter RAL – men det driter vi i).

- CMYK er det alle offsetmaskiner kjører etter. Blir rastrert.
- PMS er rene tilleggsfarger som kjøres i offsetmaskiner.
- RGB er en datafarge som ikke har noe med grafisk produksjon å gjøre, ut over at du må konvertere RGB til CMYK hvis vi skal lage fine ting til deg.
- Digitale maskiner kjører alltid CMYK, men noen maskiner har mulighet for en tilleggsfarge (spot).

Fargeprofiler:
Alle våre trykkerier har ting på stell og gode systemer som ofte får et ISOnr tilhørende seg. Fargeprofiler er en slik ting. Dette var kompliserte saker tidligere da alle trykkerier hadde sin favorittprofil. I en verden opptatt av universell utforming så er svaret i dag ganske enkelt: Bruk PSO Uncoated ISO12647 (ECI) på ubestrøket papir og ISO Coated V2 300% (ECI) på bestrøket papir. European Color Initiative (ECI)

Prøvetrykk:
I dag er det kun digitale prøvetrykk som gjelder. Utfordringen er at farge da legger seg opp på arket og ikke gir en 100% indikasjon på sluttresultat.
Er du usikker så hjelper vi deg med testtrykk på riktig papir.