Dette er oss

Fladby as er et rådgivende produksjonsselskap innen all form for grafisk produksjon og trykksaker. Firmaet ble startet i 2000 og har i dag to dedikerte ansatte – hver med mer enn 20 års erfaring fra grafisk bransje. Med kompromissløse produksjoner og vår allsidige kompetanse kan vi løse ethvert behov av grafiske utfordringer. Vi legger vår prestisje og ære i å være din optimale rådgiver.

På disse sidene vil du finne et lite knippe av ulike produksjonsteknikker og -løsninger som viser noe av hva vi står for. I tillegg til nyttige tips og råd og alt du ellers vil vite om trykksaker, som du ikke tør å spørre om.

Vi elsker menneskelig kontakt. Du er alltid velkommen til å besøke oss i Hausmannsgate 21. Det bugner av prøver og trykktekniske severdigheter. Lun gjærbakst og god kaffe har vi alltid. Eller vi tar en tur bort til deg. Utstyrt med flexikort og bysykkel kan vi være hos deg før du får sagt stokastisk raster!

Miljø

Vi er mer opptatt av miljøet enn deg og kundene dine! Papir- og trykksaksproduksjon har historisk hatt
et frynsete rykte når det kommer til miljøet. Og med rette må vi beklageligvis innrømme, selv om mange påstander nærmest må betraktes som myter.

Heldigvis er moderne produksjonsteknikker blitt så bra at vi ikke lenger trenger å være veldig bekymret. Det du vil vite om miljø kan du spørre oss om. Om det er papirkvaliteten, avgasser fra trykkfarger eller sporingssertifikater du vil vite mer om. Svane, EU-blomst, FSC eller Grønt Punkt? Vi kan veilede deg i miljømerkejungelen og hvordan du kan merke trykksaken med riktige miljømerke.

Vi mener at papirbasert informasjon og reklame er både miljøvennlig og bærekraftig og vi kan fortelle deg om trykksakenes miljøpåvirkning hvis du ønsker det.

Svanemerket

Nordiske miljømerket. Merket gir en rekke krav til å omfatte utslipp av giftige stoffer. Svanen er en frivillig ordning der produsenter betaler gebyr for retten til å bruke varemerket. Kun svanemerkede trykkerier kan bruke dette merke.

EU-blomst

Blomsten er EUs offisielle miljømerke og dermed også et av Norges offisielle miljømerker for non-food produkter. For å oppnå Blomsten skal et produkt vurderes ut i fra særlige miljøhensyn som f. eks. energiomkostninger ved produksjon, miljøbelastning ved bruk og anvendelse av kjemikalier.

FSC-merket

FSC står for Forest Stewardship Council og er en internasjonal non-profit merking. FSC-merket er en garanti for at du kan kjøpe tre og papir med god samvittighet. I en FSC-skog er det ikke høstet mer tømmer enn det skogen kan nå til å reprodusere. Samtidig er FSC en garanti for at dyr og planter er beskyttet og at de som jobber i skogen, er garantert opplæring, sikkerhetsutstyr og anstendig lønn.

EMAS-merket

Eco-Management og Audit Scheme er en felles EU-regulering for produsenter som har innført miljøledelse på høyt nivå. Målet med EMAS er å fremme en kontinuerlig miljøforbedringer i industrien. For å delta i EMAS skal produsenten etablere miljøledelse og gjøre miljøforhold tilgjengelig for offentligheten.

PEFC-merket

PEFC står for Program for tilslutning av Forest Certification ordninger og er en paraplyorganisasjon for nasjonale sertifiseringsordninger for bærekraftig skogbruk.

Hensikten med PEFC er å demonstrere og fremme bærekraftig forvaltning av skog og sikre at det er mulig å følge den sertifiserte skogen gjennom hele produksjonskjeden.

ISO 14001

ISO 14001 er en internasjonal standard for corporate miljøledelse etablert av International Organization for Standardization (ISO). ISO 14001 minner om EMAS, men er forskjellig ved at ISO 14001 ikke krever at bedrifter og organisasjoner publisere sine resultater i form av en årlig rapport.

Faglig påfyll

I dagens kompliserte produksjonsverden er det mange ting å ta hensyn til og passe på for å få et optimalt resultat. En bransje i stadig utvikling kan virke uoversiktlig og til tider vanskelig.

Da er det godt å ha noen basisferdigheter. Med Faglig Påfyll™ fra Fladby as, ønsker vi å rette fokus mot dette – til læring og glede for både oss og kundene. Gjennom ca 2 timer skal vi prøve å dekke områdene; Produksjonsteknikker, papirkvaliteter, repro- og fargestyring, ferdiggjøring og bestillingsrutiner.

Vi utformer agenda sammen med deg for å skreddersy behov og lyster. Målsettingen er at etter gjennomført Faglig Påfyll™ fra Fladby så vil enhver produksjon gå litt lettere.

Og som sagt – dette er aldeles gratis!

Spesialproduksjon og DM

2 000 påskeegg som skal fylles med Bamsemums? 27 DMer som skal overrekkes personlig?
Eller masseutsendelse av 50 000 personaliserte brosjyrer, levert Posten? Bring it on!

Det er egentlig overraskende hvor mye som fremdeles er forbundet med manuelt arbeid. Vi har gjort det meste av ilegg, bretting, påklistring og utsending. Og er opplagene virkelig store så har vi gode venner i Kina som ikke er redde for å ta i et tak. Ingen jobb er for stor eller for liten.

Kjekt å vite:
- Skal vi levere til post for distribusjon så er avtalenummer med Posten en fordel.
- Masseutsendelse er en betegnelse for opplag på 200 eks og over.
- Gjør deg kjent med Postens betingelser når du planlegger masseutsendelser på Bring.

Mye av det vi driver med er ikke i nærheten av å ligne på trykk på papir. Profilartikler kommer i et ubegrenset utvalg, og ALT kan gjøres unikt med f.eks logotrykk. I tillegg kan vi lage egen emballasje tilpasset budskap og design. Om det skal være et puslespill i tre. Ishockeyspill med logodrakter på spillerne. Julekort med mp3-lyd. Eller profiltøy i Goretex. Det er ikke den ting vi ikke kan lage!

Opp igjennom årenes løp har vi etablert kontakter i hele verden som produserer fine ting. Vi kommer ikke utenom Østen ved mange spesialproduksjoner. Og du skal være trygg på at leveranser fra Fladby følger etiske spilleregler og miljøkrav når det gjelder import fra f.eks. Kina.

Farger og profiler

Har du hørt om ROGGBIF? I barneskolen pugget vi farger og antallet i regnbuen. Svaret var syv; RødOransjeGulGrønnBlåIndigoFiolett – Roggbif! I vår verden så finnes det uendelig mange flere. Heldigvis har vi tre referanser som kan styre fargehverdagen vår – CMYK, PMS og RGB. (Så er det noe som heter RAL – men det driter vi i).

- CMYK er det alle offsetmaskiner kjører etter. Blir rastrert.
- PMS er rene tilleggsfarger som kjøres i offsetmaskiner.
- RGB er en datafarge som ikke har noe med grafisk produksjon å gjøre, ut over at du må konvertere RGB til CMYK hvis vi skal lage fine ting til deg.
- Digitale maskiner kjører alltid CMYK, men noen maskiner har mulighet for en tilleggsfarge (spot).

Fargeprofiler:
Alle våre trykkerier har ting på stell og gode systemer som ofte får et ISOnr tilhørende seg. Fargeprofiler er en slik ting. Dette var kompliserte saker tidligere da alle trykkerier hadde sin favorittprofil. I en verden opptatt av universell utforming så er svaret i dag ganske enkelt: Bruk PSO Uncoated ISO12647 (ECI) på ubestrøket papir og ISO Coated V2 300% (ECI) på bestrøket papir. European Color Initiative (ECI)

Prøvetrykk:
I dag er det kun digitale prøvetrykk som gjelder. Utfordringen er at farge da legger seg opp på arket og ikke gir en 100% indikasjon på sluttresultat.
Er du usikker så hjelper vi deg med testtrykk på riktig papir.

Ferdiggjøring

I Norge er det en overkapasitet av grafisk produksjon. Og det kan være vanskelig, uoversiktlig og til tider dramatisk hvis du gjør et galt valg. I underskogen av grafisk ferdiggjøring vet vi hvilke leverandører som gjør hva. I vår heldigitale hverdag er det fremdeles noen som håndhever gode håndtverkstradisjoner og setter faget i førersetet.

Om du skal ha et omslag i ponnyhår eller kasjert i velour. Visittkort med reliefflakk eller bronsefolie.
Eller en årsrapport med selvlysende tekst.

Det er nesten ingen grenser for hva vi kan gjøre med ferdiggjøring av trykksaker. Vi har prøver og kataloger på ting du ikke trodde var mulig. Å pimpe opp en trykksak må heller ikke nødvendigvis spise hele budsjettet.

Rill/fals

Papir kan sprekke når det falses. Ved å rille papiret forhindrer vi dette. Det er som regel en maskinell operasjon, men ved enkelte produksjoner og opplag utfører vi god gammeldags håndverk og riller og falser for hånd.

Tommelfingerregel er at vi riller papir fra 200 gram og oppover i gramvekt. Under dette så holder det som regel med ren fals. Vil du ha flat rygg uten å limfrese bruker vi en teknikk som heter squarefold. Flatt er fint!

Limfresing

Trykksaker som har et omfang (ryggbredde) på over 2,5 mm kan limfreses. Limfres brukes som regel på trykksaker som er omfangsrike og skal ha en bred, firkantet rygg. Limfreste kataloger får et penere sluttresultat enn vanlig ryggstift – og vil ikke sprike.

Lakk/ferniss/folie

De fleste forbinder lakk med en blank overflate. Dette stemmer heldigvis ikke. Det finnes lakk med farger, taktile overflater og gøyale effekter som glitter ol. De fleste papirer kan lakkes, men ubestrøkne kvaliteter krever flere gjennomkjøringer da lakken trekker ned i papiret. Dette kan for eksempel føre til mispass ved spotlakk.

Ferniss er en klar trykkfarge som brukes for det meste til å hindre smitte og fingermerker. Ferniss er per definisjon usynlig.

PP-folie brukes på trykksaker for å gi en beskyttende overflate. Kommer i ulike varianter og kvaliteter.

Preg/folie/stans

Preg:
Preg er gøy! Det er en teknikk som benyttes for å skape et mønster i papir, stoff eller skinn. De fleste papirtyper kan preges. Det finnes ulike pregetyper for ulike effekter. Preging blir gjort med en klisjé – som regel laget i plast eller sink. For virkelig tredimensjonale preg brukes en messinggravyre. Det er papirets beskaffenhet som setter premisser på pregekvalitet.

Folietrykk:
Ønsker du en metallisk effekt er folietrykk tingen. Folie kommer i et stort spekter av farger, mønstre og effekter. Det finnes blank og matt folie. Vi kan folietrykke på de fleste papirtyper og kasjeringsstoff til f.eks. bøker. Folie påføres i spesialmaskiner med klisje, varme og press.

Stans:
Kan det trykkes, kan det stanses! Stans er en mekanisk skjæring etter et stanseriss. Metallblader blir montert på en ramme for skjæring i papir. Vi har sirkelstanser i de fleste formater. Passer ikke disse, spesiallager vi til akkurat ditt behov. Og husk - Alt må ikke være firkantet! Vi kan hjørneavrunde en brosjyre eller visittkort slik at trykksaken får runde, deilige former.

I tillegg har vi spesialmaskiner som kan skjære ut de fleste former og figurer med et skjærehjul eller laser.

Kjekt å vite

- Lakking på ubestrøket papir må lakkes minst to ganger for å gi effekt.
- Setter vi til litt varme på pregeklisjeen vil preget på noen kvaliteter bli sterkere.
- Blank folie på matt papir blir ikke like blank som om man kjører på et bestrøket papir.
- Vi har ulike standardstanser i de fleste diameter. Spør før du lager høl!

Konvolutter

Konvolutter er ikke alltid like gøy! Det er en regelrett jungel av kvaliteter og formater og konvoluttprodusentene har en historikk med å endre sortimentet i utide. Her er det viktig at du har tunga i rett munn og holder deg orientert om hva som finnes. Eller du ringer til oss for en lærerik konvoluttprat.

Hvis du er i ferd med å utvikle ny profil med postale elementer for en sluttkunde, så bør varsellampene ljome; det er ikke alle papirkvaliteter som har konvolutter i familien! Regelen blir å undersøke med oss før du presenterer forslag til kunden.

De vanligste konvoluttformater er:
E6/5 (112 x 220 mm)
C5 (162 x 229 mm)
EC4 (229 x 312 mm)
C4 (229 x 324 mm)
B4 (250 x 353 mm)

I tillegg til kvadratiske konvolutter:
155 x 155 mm
170 x 170 mm
220 x 220 mm
330 x 330 mm

Kjekt å vite

- Konvolutter kan variere opp mot 2 mm i str. Det må du vite ved f.eks utfallende trykk.
- Posesnitt betyr åpning på kortsiden.
- Diagonalsnitt eller mappesnitt er åpningen på langsiden.
- Gummiert er med lim som trenger fuktighet (sleike på).
- SK er selvklebende hvor klaffen legges sammen og limet fester seg.
- SKD er som over, men med dekkark til å rive av.
- Vindu kan leveres høyerestilt eller venstrestilt.

Postens regler

Det er ikke alt Posten godkjenner av trykk på en konvolutt. Men vi opplever at det som oftest praktiseres med god tilgivelse istedenfor vanskelig tillatelse. Er du i tvil så send oss en skisse som vi evnt. kan avsjekke mot Postman Pat. Men det er et par ting som er lurt å rette seg etter. Alle konvolutter blir lest optisk, så det MÅ være en 20 mm hvit kant nederst på konvolutten.

Portomerke alltid oppe i høyre hjørne. Alle portomerker og postklisjeer kan du laste ned gratis fra Posten/Bring.

Skal det sendes som A- eller B-post? Husk også returadresse på masseutsendelser. De må ikke nødvendigvis stå på klaffen.

Papir

Vi samarbeider med de fire store leverandørene i Norge; Papyrus, Antalis, Arctic Paper og Berg Andersen. I tillegg til de mindre papirprodusentene som er representert i Europa.

Om du ønsker råd til valg av papir er du kommet til rett sted. Vi er alltid oppdatert og har et bredt utvalg av prøver av ulike papirkvaliteter. Vi vet nøyaktig hvilke kvaliteter som passer til ulike trykksaker og vi kan veilede deg uansett hvilket behov du måtte ha. Noen papirkvaliteter egner seg ikke alltid til det du tror. Spør du oss før du tar papirvalget kan vi rådgi deg til det mest optimale papiret til din trykksak.

De fleste papirprodusenter har gode prøvekolleksjoner av sitt sortiment. Trenger du en prøvekassett eller dummy tar du kontakt med oss.

Bestrøket papir

Papir som har bestrykning enten som matt, silk eller blank (gloss). På disse kvalitetene bruker man et finere raster. De fleste fabrikker som produserer papir lager samme papir med forskjellig bestrykning slik at man da kan få Matt, Silk og Gloss under samme navn. Disse kvalitetene passer godt til å kjøre på med lakk i alle varianter.

Eksempler: Arctic-serien, Galleri Art, Multi Art.

Ubestrøket papir

Papir som ikke har noe bestrykning og føles matt med en ru overflate. På dette papiret må man trykke med grovere raster. Dette fordi fargen trekker raskere inn i papiret og at punktet kommer til å ese noe. Skal det lakkes, bør lakken kjøres to ganger på disse papirtypene for å få best mulig effekt.

Eksempler: Scandia, Highland Offset, Munken-kvalitetene.

Kartong

Kartong begynner på 250 gram og har som regel en kjerne med bestrykning - alt etter hvilken kvalitet som velges. Kartong kommer i mange forskjellige varianter og de har forskjellige egenskaper. Noen er ensidige og noen har ulike sider – som for eksempel postkort (blank/matt).

Eksempler:
- Invercote passer utmerket til preg da kartongen er ”seig” og preget står meget bra.
- Invercote brukes også ofte til DM-esker og emballasje.
- Ensidig bestrøket kartong brukes til plakater som klebes sammen. 350 gram x 2 som blir klebet til 700 gram. Slike plakater blir stabile og vil ikke slå seg. Brukes som butikkplakater o.l.

Annet papir

Trefritt-, resirkulert-, farget-, bomull- og designpapir. Det er nesten ingen grenser for hvilket utvalg som finnes. Men Norge er et lite land og alt er ikke like tilgjengelig for oss. Men vi skaffer det meste og har prøver på de fleste typer. Ingenting er hyggeligere enn å få besøk av deg som er på jakt etter det helt spesielle.

Papirformater på lager

A4 og A3 for kontormarkedet
45 x 32 cm
45 x 64 cm
64 x 90 cm
72 x 102 cm

Kjekt å vite

– Det er ikke alle papirtyper som ligger i alle formater og i riktig fiberretning.
– Alt papir er et levende materiale og vil forandre seg om fuktigheten varierer.
– Noen kvaliteter kan ha flere ukers leveringstid.
– Selv om alt papir per def. er miljøvennlig, så kan ikke alt papir merkes med miljømerke.

Trykk

Skal du ha fire farger offset med PMS? Boktrykk ut av en antikvitet? Digitale plakater med hvit dekkfarge? Plott på plast? UV-farger? Dyptrykk?

Det finnes et uttall av teknikker og maskiner som kan produsere trykt budskap. Og det vil bli for omfattende å redegjøre for alle teknikker på disse sider. MEN – du skal vite at uansett hva eller hvordan du har tenkt, så vil vi ha et godt forslag til produksjon til deg.

Å være på trykkstart er jævlig stas. Det bråker og lukter. Store, tunge deler i metall som beveger seg i høye hastigheter. Anbefales på det sterkeste!

Offset

Alle offsetmaskiner trykker på ark og finnes i fire forskjellige formater:
35 x 50 cm, 50 x 70 cm, 70 x 100 cm og 100 x 140 cm.

Fra én farge og opp til ti farger hvor man kan trykke 5+5 farger i samme operasjon. Noen maskiner har lakkverk koblet til. Da kan vi velge å legge på lakk som en beskyttelse slik at trykksaken tåler mer behandling. Lakk kommer som to typer; Vannbasert- og UV-lakk. I tillegg har vi ferniss som er en overflatebehandling vi bruker hvis det er mye farge og fare for smitte.

Vanlig trykkmaskin trykker på nesten alt papir fra 60 gram og opp til 0,6 mm tykkelse. Noen maskiner i 70 x 100 formatet trykker opp til 1 mm tykkelse.

Visste du at...
Computer To Plate (CTP) har erstattet filmsett for mange år siden. Dine originaler blir kjørt ut på metallplater. Disse blir levert til gjenvinning etter bruk.

Silketrykk

Silketrykk er en ”plano” prosess og brukes mest til store plakater og trykk på stoff/tøy og metall.
Fargen er litt seig og kan gi trykksaken en taktil følelse da fargen ligger oppå materialet.

Silketrykk er UV-bestandig som gjør at det egner seg godt til utendørsplakater og boards.

Hvit farge er vanskelig å få til i andre trykkmetoder. Så her er silketrykk uslåelig når det gjelder kvalitet og fargegjengivelse. Visittkort på farget, mørkt papir blir meget elegant med hvit silketrykk.

Formater er opp til 155 x 205 cm.

Visste du at...
Silketrykk bruker samme teknikk – klemme farge igjennom en duk – som serigrafi, kunsttrykk.

Rotasjonstrykk

Er du en av den som har ”reklame nei takk” på postkassen? Slutt med det! Nesten alt det du får av avisbilag, kunde- og tilbudsaviser er rotasjonstrykk. Ofte på et glossy papir som nesten er umulig å sette fyr på. Unntaket er avispapir.

Rotasjonsmaskiner trykker på bane og alltid 4+4 farger. Digre monstermaskiner som er like lange som et steinkast. Formater fra 8 og opp til 80 sider. Det meste som kommer ut av disse maskinene er ferdig falset i legg.

Med kapasitet på opp til 40 000 eks i timen, skjønner du at det er opplag som oftest avgjør om vi skal kjøre i rotasjon. Rotasjonstrykk kommer ferdig tørt ut og gir en fantastisk farge- og billedkvalitet.

Begrensningene er i valget av papirkvaliteter og gramvekter. 60 til 130 g er de mest vanlige gramvektene, og du kan velge mellom matt, silk eller gloss papir.

Formater:
Heatsett = basert på A4 sider. Finnes da som 8, 16, 32, 48, 64, 72 og 80 sider
Coldsett = basert på stor A3 (avis) opp til 96 sider

Visste du at...
På grunn av varmebehandlingen i maskinen blir fargene litt blankere enn f.eks i offset.
På en brosjyre produsert i rotasjon med omslag fra offset, vil materien stikke utenfor omslaget.

Digitaltrykk

A small step for graphic production. A giant leap for cost efficiency!

Digitaltrykk er ikke lenger hva det var. Teknikken er i en rivende utvikling og det kommer nyheter hvert år som gjør oss like forbløffet. Utvalg, formater og kvaliteter er nesten uendelige og det er bare å ta for seg.

Den største forskjellen mellom digitaltrykk og konvensjonell offset er at fargen ligger oppe på arket.
I offset trekker fargen ned i papiret. Fargegjengivelsen på dagens maskiner kan i mange tilfeller direkte sammenlignes med offset.

De fleste digitalmaskiner er arkmaskiner og kjører utfallende stor A4 og A3. Men det finnes også maskiner som kjører på rull. 50 cm bredde i ”fri lengde”. Digitalmaskiner spiser det meste av papir, men har en begrensning ved gramvekter opp til 350 g.

Fordeler ved digitaltrykk er:
- Variabel data – bytte i tekst og bilde
- Klin tørt når det kommer ut; dermed raskere levering
- Prisgunstig ved mindre opplag

Det er noen ”ulemper” ved digitaltrykk. Fargen ligger oppe på arket og kan sprekke ved falsing. Mange maskiner bruker silikon som gir det visuelle uttrykket en blank overflate. Dette gjør at det også kan være vanskelig å lakke eller bruke PP-folie.

Formater:
Stor A3 ( 36 x 56 cm) eller fra rull med papir bredde 52 cm.

Visste du at...
Tommelfingerregel ved kost/nytte er opplag under 1 000 eks i A4-format.

Andre trykkmetoder

Flexotrykk:
Også kalt høytrykk. Det brukes en klisjé og det trykkes fra rull. Eksempler er poser i papir eller plast, større serier av konvolutter.

Tampongtrykk:
Dette er små maskiner som man brukes til påtrykk av kulepenner, golfballer, lightere etc.
Man bruker da en klisjé som blir montert på en spindel.

Reliefftrykk:
Spesialmaskiner som legger fargen på som et pulver. Via varmebehandling ”stiger” pulveret slik at du får en forhøyet effekt.

Boktrykk:
Gamle, tyske, svinghjuldrevne Vingemaskiner med press på flere tonn. Via en klisje trykker, og preger man i samme operasjon. Gir et nostalgisk og estetisk vakkert sluttresultat.

Flatbed:
Dette er en form for blekkspruter som printer flatt på hva det skal være. Alt fra glass til treplater kan vi printe på. Bruker UV farger som gjør at det er perfekt for skilting og utendørs bruk.

Plotting:
Plotting går på rull fra bredder fra 1 opp til ca 5 meter. Fri lengde. Reklameseil, beachflagg, messe-elementer eller RollUps er basert på plotting. Et hav av materialvalg og ferdiggjøringsmuligheter.