Trykk

Skal du ha fire farger offset med PMS? Boktrykk ut av en antikvitet? Digitale plakater med hvit dekkfarge? Plott på plast? UV-farger? Dyptrykk?

Det finnes et uttall av teknikker og maskiner som kan produsere trykt budskap. Og det vil bli for omfattende å redegjøre for alle teknikker på disse sider. MEN – du skal vite at uansett hva eller hvordan du har tenkt, så vil vi ha et godt forslag til produksjon til deg.

Å være på trykkstart er jævlig stas. Det bråker og lukter. Store, tunge deler i metall som beveger seg i høye hastigheter. Anbefales på det sterkeste!

Offset

Alle offsetmaskiner trykker på ark og finnes i fire forskjellige formater:
35 x 50 cm, 50 x 70 cm, 70 x 100 cm og 100 x 140 cm.

Fra én farge og opp til ti farger hvor man kan trykke 5+5 farger i samme operasjon. Noen maskiner har lakkverk koblet til. Da kan vi velge å legge på lakk som en beskyttelse slik at trykksaken tåler mer behandling. Lakk kommer som to typer; Vannbasert- og UV-lakk. I tillegg har vi ferniss som er en overflatebehandling vi bruker hvis det er mye farge og fare for smitte.

Vanlig trykkmaskin trykker på nesten alt papir fra 60 gram og opp til 0,6 mm tykkelse. Noen maskiner i 70 x 100 formatet trykker opp til 1 mm tykkelse.

Visste du at...
Computer To Plate (CTP) har erstattet filmsett for mange år siden. Dine originaler blir kjørt ut på metallplater. Disse blir levert til gjenvinning etter bruk.

Silketrykk

Silketrykk er en ”plano” prosess og brukes mest til store plakater og trykk på stoff/tøy og metall.
Fargen er litt seig og kan gi trykksaken en taktil følelse da fargen ligger oppå materialet.

Silketrykk er UV-bestandig som gjør at det egner seg godt til utendørsplakater og boards.

Hvit farge er vanskelig å få til i andre trykkmetoder. Så her er silketrykk uslåelig når det gjelder kvalitet og fargegjengivelse. Visittkort på farget, mørkt papir blir meget elegant med hvit silketrykk.

Formater er opp til 155 x 205 cm.

Visste du at...
Silketrykk bruker samme teknikk – klemme farge igjennom en duk – som serigrafi, kunsttrykk.

Rotasjonstrykk

Er du en av den som har ”reklame nei takk” på postkassen? Slutt med det! Nesten alt det du får av avisbilag, kunde- og tilbudsaviser er rotasjonstrykk. Ofte på et glossy papir som nesten er umulig å sette fyr på. Unntaket er avispapir.

Rotasjonsmaskiner trykker på bane og alltid 4+4 farger. Digre monstermaskiner som er like lange som et steinkast. Formater fra 8 og opp til 80 sider. Det meste som kommer ut av disse maskinene er ferdig falset i legg.

Med kapasitet på opp til 40 000 eks i timen, skjønner du at det er opplag som oftest avgjør om vi skal kjøre i rotasjon. Rotasjonstrykk kommer ferdig tørt ut og gir en fantastisk farge- og billedkvalitet.

Begrensningene er i valget av papirkvaliteter og gramvekter. 60 til 130 g er de mest vanlige gramvektene, og du kan velge mellom matt, silk eller gloss papir.

Formater:
Heatsett = basert på A4 sider. Finnes da som 8, 16, 32, 48, 64, 72 og 80 sider
Coldsett = basert på stor A3 (avis) opp til 96 sider

Visste du at...
På grunn av varmebehandlingen i maskinen blir fargene litt blankere enn f.eks i offset.
På en brosjyre produsert i rotasjon med omslag fra offset, vil materien stikke utenfor omslaget.

Digitaltrykk

A small step for graphic production. A giant leap for cost efficiency!

Digitaltrykk er ikke lenger hva det var. Teknikken er i en rivende utvikling og det kommer nyheter hvert år som gjør oss like forbløffet. Utvalg, formater og kvaliteter er nesten uendelige og det er bare å ta for seg.

Den største forskjellen mellom digitaltrykk og konvensjonell offset er at fargen ligger oppe på arket.
I offset trekker fargen ned i papiret. Fargegjengivelsen på dagens maskiner kan i mange tilfeller direkte sammenlignes med offset.

De fleste digitalmaskiner er arkmaskiner og kjører utfallende stor A4 og A3. Men det finnes også maskiner som kjører på rull. 50 cm bredde i ”fri lengde”. Digitalmaskiner spiser det meste av papir, men har en begrensning ved gramvekter opp til 350 g.

Fordeler ved digitaltrykk er:
- Variabel data – bytte i tekst og bilde
- Klin tørt når det kommer ut; dermed raskere levering
- Prisgunstig ved mindre opplag

Det er noen ”ulemper” ved digitaltrykk. Fargen ligger oppe på arket og kan sprekke ved falsing. Mange maskiner bruker silikon som gir det visuelle uttrykket en blank overflate. Dette gjør at det også kan være vanskelig å lakke eller bruke PP-folie.

Formater:
Stor A3 ( 36 x 56 cm) eller fra rull med papir bredde 52 cm.

Visste du at...
Tommelfingerregel ved kost/nytte er opplag under 1 000 eks i A4-format.

Andre trykkmetoder

Flexotrykk:
Også kalt høytrykk. Det brukes en klisjé og det trykkes fra rull. Eksempler er poser i papir eller plast, større serier av konvolutter.

Tampongtrykk:
Dette er små maskiner som man brukes til påtrykk av kulepenner, golfballer, lightere etc.
Man bruker da en klisjé som blir montert på en spindel.

Reliefftrykk:
Spesialmaskiner som legger fargen på som et pulver. Via varmebehandling ”stiger” pulveret slik at du får en forhøyet effekt.

Boktrykk:
Gamle, tyske, svinghjuldrevne Vingemaskiner med press på flere tonn. Via en klisje trykker, og preger man i samme operasjon. Gir et nostalgisk og estetisk vakkert sluttresultat.

Flatbed:
Dette er en form for blekkspruter som printer flatt på hva det skal være. Alt fra glass til treplater kan vi printe på. Bruker UV farger som gjør at det er perfekt for skilting og utendørs bruk.

Plotting:
Plotting går på rull fra bredder fra 1 opp til ca 5 meter. Fri lengde. Reklameseil, beachflagg, messe-elementer eller RollUps er basert på plotting. Et hav av materialvalg og ferdiggjøringsmuligheter.